Naiste kali

Naiste kali (mdM Avan' poza; ava 'naine, ema', poza 'kali').

Avan' poza püha peetakse haldjate soosingu taotlemiseks nädal enne külvi algust (s.t nädal pärast lihavõtteid). Peo valmistasid ette naised. Tavaliselt valisid külaelanikud järjekorra alusel perenaise, kelle majas kali pruuliti. Reedel peeti palvus, kus paluti kaitsevaimudelt tervist ja head saaki. Laupäeval ohverdati lammas ja valmistati lastele tavanditoitu. Pärast rituaalset söömaaega kostitati neid kaljaga. Pühapäeval viidi läbi olulisimad rituaalid: palvuse perenaine kutsus kõik enda poole ja sai igalt perelt muna. Peeti järjekordne palvus. Kui majas oli noorik, pidi ta kummardama küla vanemate inimeste eest, kes omakorda õnnistasid teda ja soovisid talle head elu. Hilisõhtul anti rituaalsed nõud edasi järgmiseks avan' poza palvuseks valitud majja. Mõnes Kovõlkino rajooni külas peetakse seda püha tänini.

Harva, U. Die religiosen Vorstellungen der Mordvinen. Helsinki 1952;
Jevsevjev, M. E. Izbrannyje trudy. Mordovskaja svadba. T. 5. Saransk 1966.